7 Mayıs 2020 Perşembe

AHLAT ŞAİRİ AHMET TURAN KAZGÖL'Ü ANARKEN, AHLAT KÜLTÜR SANAT VE ÇEVRE VAKFI, İlhami NALBANTOĞLU


AHLAT  ŞAİRİ  KAZGÖL’Ü ANARKEN
AHMET TURAN KAZGÖL
 Ahmet Turan Kazgöl,  1932 Yılında Ahlat’ın Taht-ı Süleyman Mahallesinde yaşama gözlerini açtı. Ahlat Harabaşehir İlkokulunda başladığı öğreniminin 4.ve 5. sınıflarını Ahlat Ergezen İlkokulunda bitirdi.
      Ahlat Orta Okulunu bitirdi, Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi’nin 3. Sınıfındayken İzmir Gaziemir Hava Astsubay Okuluna geçiş yaptı.
      Buradan 1954 Yılında mezun olan  A.Turan Kazgöl, başta Diyarbakır, İzmir ve Ankara olmak üzere Türkiye’nin Askeri Hava Üssü olan merkezlerde görev yaptı.
      21 yıl hizmet ettiği Türk Hava Kuvvetlerinde çeşitli başarılara imza attıktan sonra 1975 Yılında emekli oldu. Emekliliğinin ardından Yalova’ya yerleşti. Burada çeşitli özel sektör kuruluşlarında değişik görevlerde bulundu.
      Yüreğini saran Ahlat sevgisi, duygularını şiir olarak kağıt üzerine dökmeye yöneltti. 1990’lı yılların başında yazdığı “Ben” adlı Ahlat şiiri ile edebiyat ve sanat dünyasının dikkatini çekerek büyük bir sükse yaptı.
      Aileden gelen şairlik yeteneği,  derin tarih bilgisi ve Ahlat aşkı ile ardı ardına şiirdeki ustalığını ortaya koyun eserler verdi.
      2000’li yılların başında çok sevdiği torununu küçük yaşta kaybetmesinin ardından büyük bir travma yaşadı. Torunu için yazdığı şiirle ustalığını, kaleme olan hakimiyetini bir kez daha gösterdi.
      Ahmet Turan Kazgöl, Ahlat Kültür Sanat ve Çevre Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı. Vakfın gelişmesi, büyümesi için  önemli hizmetlerde bulundu.
      Ahlat eski müftüsü Ali Haydar Aydoğan’ın  kızı Kadriye  Hanım ile evli olan Kazgöl üç çocuk babasıydı.
      Ahmet Turan Kazgöl, son kuşak Ahlat ozanlarından Dervişoğlu Kavalcı Recep’ten sonra Ahlat’ın yetiştirdiği en önemli şairlerden biri olarak gönüllerde taht kurdu.
      “Beni Oraya Götürün”  adlı şiiriyle vefatı halinde Ahlat’ta ebediyete intikalini bir vasiyet gibi dile getiren Ahmet Turan Kazgöl,  küçük yaşta kaybettiği çok sevdiği torunu için yazdığı “Küçük Yolcum” adlı  yürekleri dağlayan şiirinin ardından 25 Mayıs 2002 yılında Yalova’da yaşama gözlerini yumdu. Cenazesi Yalova’da toprağa verildi.
      Rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder