27 Ağustos 2017 Pazar

"EKMEĞİNİ DİŞLERİYLE KAZANIYOR..." AHLAT KÜLTÜR SANAT VE ÇEVRE VAKFI: Gazeteci, Araştırmacı - Yazar, İlhami NALBANTOĞLU

Ruhi AYHAN Çalışma Tezgahının Başında

EKMEĞİNİ DİŞLERİYLE KAZANIYOR...

Sakarya Caddesi Ankara’nın en renkli alanlarından biridir. Burada her cinsten, her renkten, her meslekten, her yaştan insanla ve olayla her an karşılaşmak mümkündür.

Zaman zaman çeşitli sosyal etkinlikler, eğlenceler, protestolar, gösteriler burada yapılır, sevinçler burada paylaşılır, üzüntüler burada unutulmaya çalışılır.

Bu çok renkliliğin bir bölümünde de burada ekmeğini kazanan engelli vatandaşlarımız vardır. Sosyal boyutu olan yerel yönetimler bu vatandaşlarımıza ayrıcalık tanır ki bu da güzel bir davranış olarak takdir toplar.

Bu caddenin renkli simalarından biri de yukarıda resmini gördüğünüz “Tespih Satıcısı”dır.

Kimi zaman müşterilerinin tespihlerinin ipini takmak da bunun görevleri arasındadır. Peki bu görevini tek eli ile nasıl yapar acaba?

Evet, tek eli ve dişleriyle tespih tanelerini birer birer 33’lük ya da 99’luk olacak şekilde ipe takıp üstüne de tespihin imamesini geçirip düğümler ve müşterisinin eline verir. Emeğinin karşılığıyla da geçimini sağlar. Kimseye minnet etmez…

Kimi sağlam kişilerin dilendiği, kimi sapasağlam kişilerin masum insanları dolandırmak için çeşitli taklaların attığı, kimi insan bozuntularının göz göre göre başkalarının emeğini, göz nurunu, alın terini çaldığı bir ortamda bu insanımızın ekmeğini dişiyle kazanmasının önemi ne kadar da ön plana çıkıyor, ne kadar değerli bir şekil alıyor görüyor musunuz?

Toplum olarak bu ve benzeri insanlarımızı desteklemeli, yüreklendirmeli, cesaretlendirmeliyiz ki diğerlerine örnek teşkil edebilsin. İhtiyacımız olmasa da hiç olmazsa onları umutsuzluğa düşürmemek için bazı gereksinimlerimizi onlardan sağlamak suretiyle, onları topluma kazandırabilir, sağlıklı, sosyal boyutu olan bir toplum yaratılmasına destek ve bir yaraya merhem olabiliriz…

Bu bir sosyal sorumluluktur, unutmayalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder